Visual

Kinderambassadeur Joël zet zich in voor samen spelen

Het jeugdjournaal, SBS6, verschillende kranten. Iedereen wil Joël interviewen omdat hij een van de kinderambassadeurs is van Het Gehandicapte Kind. Joël zelf blijft er heel nuchter onder.

‘Op een dag kwam Lucille Werner op onze school. Zij vertelde over de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSKG). Zij willen dat ieder kind vrienden heeft. Lucille zei dat je je op kon geven als kinderambassadeur. Dat leek me heel leuk en mijn ouders en de school vonden het goed, dus toen zat ik in de race.’ Joël weet heel goed te vertellen waarom zijn ambassadeurschap belangrijk is. ‘Zelf word ik niet gepest met mijn beperking, maar mijn vriendje en mijn neefje wel. Heel veel kinderen met een beperking in Nederland hebben daar last van. Dat is niet eerlijk en supergemeen en dat moet gewoon stoppen. Ook is het vervelend dat kinderen met een beperking niet goed in speeltuinen kunnen spelen, dus die moeten aangepast worden.’

Joël werd eerst een van de vijftig kandidaten. Na de presentaties van hun ideeën bleven er nog acht finalisten over. ‘De middag van de finale was een hele ervaring.’ vindt Joël, ‘Er werden vier ambassadeurs uitgekozen en ik was de vierde.’ Op de Maurice Maeterlinckschool, waar Joël naar school gaat, zijn ze apetrots op hem en hebben ze hem flink in het zonnetje gezet.

Joël is er blij mee dat hij nu ambassadeur is. ‘Nu kan ik echt dingen veranderen. Ik wil bijvoorbeeld dat kermissen hun apparaten een uurtje zonder licht en geluid draaien, zodat kinderen die daar heel veel last van hebben ook eens naar de kermis kunnen. Bij winkels die een bovenverdieping hebben zou er altijd een lift of een platte roltrap moeten zijn voor rolstoelen. Weet je dat die trouwens niet eens in de tram kunnen komen. De RandstadRail heeft gelukkig geen trappetjes.’

Joël heeft een echte denktank achter zich. ‘Mijn neefje en mijn vriendje denken met me mee. Zij zijn heel blij dat ik echt dingen beter kan maken. Ik ga daar heel erg mijn best voor doen.’

Wil je meer weten over de NSGK, ambassadeur worden of hoe je een actie kunt opzetten met je school? Kijk dan op www.gehandicaptekind.nl

Beeld boven: Live stream finale CAPtalks 2020