Autorijden met een beperking
Voor de oudste leerlingen van Resonans kan het halen van een rijbewijs vragen oproepen. Zo had Vso Leystede een artikel over autorijden met een beperking. Hoe gaat dat eigenlijk in Nederland?
Autorijden geeft een gevoel van vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt, wanneer je wilt. Als je een beperking hebt, is die vrijheid extra belangrijk. Met een rijbewijs kun je een mobiel en zelfstandig leven leiden. Maar je komt misschien niet zo makkelijk aan dat rijbewijs als ieder ander. Zo moet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) eerst je rijgeschiktheid beoordelen. En moet je auto misschien aangepast worden.
Veel mogelijkheden
Vaak denken mensen dat autorijden met een beperking niet kan, terwijl er veel mogelijk is! Volgens het CBR ben je rijgeschikt als de gevolgen van je lichamelijke beperking geen gevaren opleveren tijdens het rijden. Het CBR beoordeelt dit met een Gezondheidsverklaring. Deze vul je zelf in. Afhankelijk van je antwoorden, kan het CBR je vragen om naar een arts of specialist te gaan voor een keuring. Daarna volgt meestal een rijstest. Tijdens deze test ga je samen met een deskundige van het CBR de weg op. Hij of zij beoordeelt of je ondanks je beperking veilig kunt autorijden.
Artikel FBTO
In dit uitgebreide artikel van FBTO lees je meer over autorijden met een beperking. Zo lees je hoe de beoordeling van rijgeschiktheid gaat en hoe je een aangepaste rijschool vindt. Daarnaast lees je alles over aangepaste voertuigen. Bijvoorbeeld hoe het zit met de belasting en of je recht hebt op vergoedingen.