Visual

Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’

Dit jaar was het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent in iedere cultuur en voor iedereen iets anders. Om kennis te maken met elkaars cultuur, zorgden leerlingen van De Keerkring so, onze school in Zoetermeer, daarom samen voor een lunch op school. Iedere leerling nam een gerecht uit zijn cultuur mee van huis. Zo ontstond er een heerlijk buffet met veel verschillende gerechten en smaken. Tijdens het genieten hadden we het over elkaars cultuur, waarden en tradities. Erg lekker, maar vooral ook erg leerzaam dus!

Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek praatten we over de verschillen en gelijkenissen in elkaars thuissituatie en cultuur. Boeken helpen hierbij. Want ook in boeken komen allerlei thuissituaties aan bod. Deze verhalen stimuleren de leerlingen om het gesprek aan te gaan.

Verschillende culturen

Boeken komen voor in iedere cultuur, net zoals eten. Maar eten varieert sterk van cultuur tot cultuur. Dit verschil is een weerspiegeling van unieke tradities, beschikbare ingrediënten en de waarden van iedere cultuur. In sommige culturen staat voedsel centraal als een gelegenheid om samen te komen. In andere culturen draait het om evenwichtige voeding en gezondheid. Kortom, eten weerspiegelt niet alleen de smaakpapillen van een cultuur, maar ook haar geschiedenis, waarden en andere sociale aspecten.