Visual

OnderwijsInzicht 2025

Snelle technologische ontwikkelingen hebben impact op het onderwijs, dat ervaren we op de scholen van Resonans al bijna dagelijks. Wat staat het onderwijs te wachten op digitaliseringsgebied en hoe kunnen scholen zich hierop voorbereiden? Dit is de centrale vraag tijdens OnderwijsInzicht 2025.

Hét congres over digitalisering in het funderend onderwijs is op vrijdag 17 januari 2025 in het NBC Congrescentrum Nieuwegein. Tijdens dit congres onderzoeken sprekers vanuit verschillende achtergronden met deelnemers uit het funderend onderwijs welke kant het opgaat.

Glazen bol

Waar liggen kansen voor lesgeven en organiseren, waar ‘zal het zo’n vaart niet lopen’ en waar is juist nú actie nodig van de sector om ontwikkelingen bij te sturen en de dingen anders te gaan organiseren? Denk hierbij ook aan privacy, beveiliging, ethische vraagstukken en de invloed van artificial intelligence. Het congres biedt daarbij geen glazen bol. Maar kijken naar relevante thema’s en realistische scenario’s is nuttig en nodig, juist om beter voorbereid te zijn op die toekomst.

In de collegebanken

Deelnemers aan OnderwijsInzicht 2025 kunnen kiezen uit drie colleges en vijftien sessies, in verschillende rondes. De thema’s van de sessies zijn uiteenlopend. Bijvoorbeeld ‘AI in de school’, ‘Grip op leermiddelen’ en ‘Verantwoord datadelen’. De drie colleges beloven zeer interessant te worden. Marleen Stikker, directeur van Waag Futurelab, gaat in haar college in op vraagstukken rond publieke regie, controle over onze digitale identiteit en hoe we meer mensgerichte technologie kunnen ontwikkelen. Hoogleraar Filosofie, Digitalisering en Samenleving Tamar Sharon laat zien hoe digitalisering botst met publieke waarden, ook in het onderwijs. Esther Rozendaal is hoogleraar Digitale Weerbaarheid en Veerkracht. Zij betoogt wat er nodig is om kinderen en jongeren te empoweren zodat ze optimaal gebruikmaken van digitale media én zich tegelijkertijd wapenen tegen deze risico’s.

OnderwijsInzicht 2025 wordt georganiseerd door Kennisnet, in samenwerking met de PO-Raad, de VO-raad en SIVON. Meer informatie op de website van OnderwijsInzicht.